W dniu 27.08.2020 roku w Gospodarstwie Agroturystycznym w Kaczynie przeprowadzono warsztaty kuchni średniowiecznej oraz spotkanie szkoleniowe na temat historii Daleszyc. 

Podstawą wyżywienia ludzi średniowiecza były produkty ze zbóż: kasze i chleb. Rośliny strączkowe i warzywa były ważnym uzupełnieniem diety niższych warstw społecznych. Mięso drobiowe i wieprzowe obecne było na stołach warstw wyższych a na dworach rycerskich także dziczyznę. Średniowieczni uczeni uznawali trawienie za proces podobny gotowaniu. Przetwarzanie pokarmu w żołądku rozpatrywano jako kontynuację przygotowań dokonanych przez kucharza. Potrawy lekkostrawne należało jeść w pierwszej kolejności, po czym można było spożywać coraz cięższe dania.

Tak jak w średniowieczu również na pokazie gotowania uczestnicy przygotowywali potrawy, które należało sporządzać ze składników drobno krojonych, mielonych, zgniatanych i odcedzonych, by wszystkie składniki odpowiednio połączyć.

.Podczas warsztatów przygotowano do degustacji zupę pokrzywową oraz danie rycerskie : dziczyzna w sosie borowikowym.

W średniowieczu zwykle jadano dwa posiłki dziennie: obiad około południa i lżejszą kolację wieczorem. Z przyczyn praktycznych, śniadanie spożywali ludzie pracujący, tolerowane były one też w stosunku do dzieci, kobiet, osób starszych i chorych. Świeżość żywności przedłużano procesami chemicznymi – poprzez jej wędzenie, solenie, konserwacja za pomocą solanki, czy fermentację. W czasach niedostatku zbóż lub klęsk głodu, do zbóż dodawano tańsze, lecz również mniej atrakcyjne dodatki, takie, jak kasztany, suszone strąki, żołędzie, paproć i masy warzywne.

Gościem specjalnym warsztatów kucharskich była Pani Poseł na Sejm Agata Wojtyszek.

Tuz po warsztatach kucharskich i degustacji potraw wysłuchano wykłady na temat historii średniowiecznych Daleszyc.

Warsztaty kucharskie i wykłady  zostały przeprowadzone w ramach projektu Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Daleszyckie, dofinansowanego przez Lokalną Grupę Działania „Białe Ługi” ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014 – 2020 w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego przez społeczność „Na działania promujące pasje mieszkańców”, nawiązującego do życia Daleszan po uzyskaniu praw miejskich w 1569 roku.


Koordynator projektu : St. Golmento